Ψυχοσωματικά προβλήματα

Όταν το μέσα επηρεάζει το έξω…

όταν το σώμα εκφράζει συναισθήματα που δεν μπορούμε να εκφράσουμε διαφορετικά

Όταν δεν έχουμε μάθει να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματα μας ή να τα διαχειριζόμαστε μια συχνή τακτική – άμυνα είναι να τα κλείνουμε βαθιά μέσα μας. Το άγχος, ο συσσωρευμένος θυμός, η στεναχώρια που εσωτερικεύουμε και κρατάμε καταπιεσμένα είναι πιθανό να εξωτερικευτεί στο σώμα μας μέσα από κάποιο σωματικό σύμπτωμα που έχει ψυχογενή αιτιολογία. Για παράδειγμα, αν δεν μπορώ να εκφράσω το θυμό μου στο σύντροφο μου είναι πιθανό να τον τιμωρώ ασυνείδητα με συχνούς πονοκεφάλους, στερώντας του το σεξ. Φυσικά, με τον τρόπο αυτό τιμωρώ ταυτόχρονα και τον εαυτό μου, με το να υποφέρω από πονοκεφάλους.

Ποια είναι;
Κάποια από τα πιο συχνά ψυχοσωματικά προβλήματα είναι οι διαταραχές του ύπνου, η ψωρίαση, οι δερματικές παθήσεις, η εφίδρωση, η σπαστική κολίτιδα, οι διάρροιες, οι συχνοουρίες, η αρτηριακή πίεση, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, ο πονοκέφαλος, τα σεξουαλικά προβλήματα (πρόβλημα στύσης, δυσπαρευνία), η νυχτερινή ενούρησηκαι οι διαταραχές του λόγου στα παιδιά κ.α.
Η σωματοποίηση του άγχους αποτελεί ένδειξη συσσωρευμένης έντασης. Και πράγματι, ο άνθρωπος υποφέρει, δεν το φαντάζεται. Συνήθως, έχει δαπανήσει πολύ χρόνο και χρήματα σε γιατρούς μέχρι να καταλήξει στο ότι αυτό που τον/την απασχολεί είναι ψυχοσωματικό. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να αποκλείσουμε οποιαδήποτε οργανική αιτιολογία, για αυτό και είναι σημαντικό να εξετασθεί οργανικά ο πάσχων. Άνθρωποι που υποφέρουν από διαταραχές του συναισθήματος (κατάθλιψη) ή από αγχώδεις διαταραχές έχουν την τάση να σωματοποιούν το άγχος τους και συχνά εμφανίζουν ψυχοσωματικά προβλήματα.