Μύθοι και Αλήθειες για την ψυχοθεραπεία

Πολλοί είναι εκείνοι που μέσα από την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, από πράγματα που έχουν διαβάσει ή ακούσει έχουν μια εικόνα που δεν αντιπροσωπεύει την ψυχοθεραπεία στη ρεαλιστική της διάσταση.

«Γιατί να πάω σε ψυχολόγο…τρελός είμαι;»
Δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν είναι λίγοι εκείνοι που ταυτίζουν την ψυχοθεραπεία με την τρέλα, εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τους γύρω τους να αναζητήσουν βοήθεια, φοβούμενοι την ταμπέλα του «τρελού» ή του «άρρωστου». Ωστόσο, η αλήθεια βρίσκεται πολύ μακριά και απομακρύνεται κατά πολύ από ταμπέλες και στιγματισμούς. Σε ψυχολόγο μπορεί να απευθυνθεί κάθε άνθρωπος, από κάθε κοινωνικό, οικονομικό, μορφωτικό, πολιτισμικό πλαίσιο, για να ζητήσει βοήθεια για ο, τι τον απασχολεί και δυσκολεύει την καθημερινότητα του, τη λειτουργικότητά του, τη σχέση του με τον εαυτό του, τη σχέση του με τους άλλους ανθρώπους.

«Μόνο εγώ μπορώ να καταλάβω τον εαυτό μου»
Πράγματι, γνωρίζουμε όλοι για τον εαυτό μας πολλά πράγματα, αλλά δεν είμαστε πάντα ικανοί από μόνοι μας να κατανοήσουμε τους λόγους, τα βαθύτερα αίτια ή να διαχειριστούμε μια κατάσταση που μας δυσκολεύει. Το να αναζητήσεις βοήθεια δεν σε καθιστά αδύναμο ή ανώριμο.

“Γιατί να πώς σε ψυχολόγο;…έχω τους φίλους μου»
Είσαι πολύ τυχερός αν έχεις φίλους που μπορούν να σε ακούσουν, να σε καταλάβουν και να σε βοηθήσουν. Τι γίνεται όμως αν εκείνοι δεν μπορούν να σε βοηθήσουν ή αν κουβαλούν και εκείνοι τις δικές τους ανησυχίες; Αν και η αξία της φιλίας είναι ανεκτίμητη, η ψυχοθεραπεία είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από μια φιλική κουβέντα.

«Θα χαλάσω μια περιουσία…»
Πολλές φορές η παραπάνω άποψη είναι δικαιολογημένη, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που στην προσπάθεια τους να βοηθηθούν έχουν πράγματι χαλάσει πολλά χρήματα και το κυριότερο έχουν ταλαιπωρηθεί ψυχικά. Όμως η αλήθεια είναι πως για να κάνεις ψυχοθεραπεία δεν χρειάζεται να χαλάσεις μια περιουσία. Εξάλλου, αυτό από μόνο του δεν μπορεί να είναι κανόνας, καθώς η διάρκεια της θεραπείας δεν είναι ποτέ προκαθορισμένη και ίδια για όλους, εφόσον κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του προσωπικές ανάγκες.

«ο ψυχολόγος… είναι πολυτέλεια…»
Ο ψυχολόγος είναι ανάγκη για όποιον αισθάνεται ότι το χρειάζεται. Συνηθίζουμε να δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στο σώμα και με ευκολία πηγαίνουμε σε ένα γιατρό (π.χ. παθολόγο, καρδιολόγο), ξεχνώντας δυστυχώς ότι η ψυχή είναι αλληλένδετη με το σώμα και ο πως ο πόνος στο σώμα συχνά αντικατοπτρίζει τον πόνο της ψυχής.