Συχνές Ερωτήσεις

Πόσες φορές πρέπει να πάω σε ψυχολόγο;


Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός συνεδριών. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τις ανάγκες του θεραπευόμενου και από το εκάστοτε θεραπευτικό μοντέλο που επιλέγει. Ωστόσο, αν κάποιος χρειάζεται συμβουλευτική μία ή δύο συνεδρίες συνήθως επαρκούν.

Πώς θα καταλάβω ότι πρέπει να δω ψυχολόγο;

Δεν πρέπει να δεις ψυχολόγο. Όμως ίσως αισθανθείς την ανάγκη, ίσως καταλάβεις ότι θέλεις να δεις ψυχολόγο. Όταν υπάρχει κάτι που σε μπλοκάρει, κάτι που σου προκαλεί άγχος και δυσκολεύει τη ζωή σου, την καθημερινότητα σου, τη σχέση σου με τους άλλους. Όταν θέλεις να διερευνήσεις τις ψυχικές σου διεργασίες, να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και να βελτιώσεις τη σχέση που έχεις μαζί του.

Πώς θα καταλάβω ποιος είναι ο κατάλληλος ψυχολόγος για μένα;

Χρειάζεται να κάνεις μια καλή έρευνα σχετικά με τις σπουδές και το θεραπευτικό μοντέλο που ακολουθεί ο κάθε  θεραπευτής . Η σχέση ανάμεσα στο θεραπευτή και στον θεραπευόμενο είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για την πορεία της θεραπείας. Εκτός λοιπόν από το θεωρητικό υπόβαθρο και τις τεχνικές διαχείρισης είναι σημαντικό να αισθάνεσαι ασφάλεια σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Επίσης, είναι απαραίτητο ένας ψυχολόγος να έχει σε εμφανές σημείο στο γραφείο του το πτυχίο και  την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Τηρείται πάντα το απόρρητο;

Το απόρρητο τηρείται από κάθε ψυχολόγο – ψυχοθεραπευτή και τα όσα λέγονται είναι απολύτως εμπιστευτικά. Μόνο σε περίπτωση που υπάρχει επικινδυνότητα να προκαλέσει κάποιος κακό στον εαυτό του ή σε κάποιον άλλον ο θεραπευτής υποχρεούται να σπάσει το απόρρητο.